Erdélyi adomány-úton…

Jó fél éve hoztuk meg a döntést Sebestyén András barátommal, hogy idén valamikor tavasszal gyűjtést szervezve személyesen is elmegyünk és eltöltünk pár napot az erdélyi magyarok lakta gyimesbükki Böjte-árváknál… Gyimesbükk községközpont Romániában, Bákó megyében. A történelmi Erdély egyik legkeletibb települése. A falu Csíkszeredától 32 km-re északkeletre, a Tatros felső szakaszán, a Gyimesi-szoros alsó kijáratánál fekszik. A Tatros folyó és a vasútvonal itt hagyja el Erdélyt és lép át Moldvába. Itt áll a 17. században épült Rákóczi-vár romja. A gyimesbükki ház nem egész 500 méterre fekszik az 1000 éves Magyarország határától.

Miután testvérek, és barátok jóvoltából összegyűlt 330.000 Ft-nyi adomány, csütörtök reggel útnak indultunk. Böjte Csaba testvér 25 éve alapította a Dévai Szent Ferenc alapítványt, ahol mára több mint 2500 árva, vagy hányattatott sorsú gyermeket fogadnak be, gondoznak Erdély-szerte. A gyimesbükki ház kisebb megszakításokkal több mint 10 éve üzemel. Jelenleg Kurkó Enikő és István vezetik a házat, ahol három saját gyermekük mellett 15 befogadott csemetét nevelnek és látnak el. A legfiatalabb 6, a legidősebb 16 éves közülük.

Enikő és István, valamint András

A ház maga eredetileg panziónak épült, de a vállakozó nem tudta befejezni, így Böjte testvér megvette félkészen és valahogy befejezték. Belül minden szép, de a ház szigetelése, gépészete katasztrófális. Télen olyan hideg van, hogy Pisti óránként kel fel éjjel, hogy folyamatosan rakja fával a vaskazánt, mert ha elalszik a tűz, a ház pár óra alatt kihűl.

A gyimesbükki ház

A házak egyébként úgy működnek, hogy az Alapítvány veszi meg, vagy kapja az épületeket adományba, és Böjte testvér keres meg, vagy kér fel arra alkalmas szülőket, hogy vállalják el a működtetést. Enikőék is így kerültek ide. Az összes támogatás, amit a házaspár az alapítványtól kap, nem több, mint havi 1000 Lej élelmiszer támogatás (65.000 Ft), valamint a tűzifa és a villanyáram fizetése. Minden egyebet a házaspárnak -leginkább támogatók keresésén keresztül- maguknak kell biztosítaniuk és előteremteniük.

Hogy hogyan élelmez Enikő a 18 éhes gyerekszájat és két felnőttet havi 65.000 Ft-ból, az számomra rejtély.

Mindenesetre most egy kis időre potoltuk a hiányokat. András Enikővel egyeztetve az összegyűlt készpénz adományokból Magyarországon bevásárolt konzerveket, műzlit, orvosságot, egy új olajsütőt, konyhai késkészletet…székesfehérvári és mosonmagyaróvári testvérek ruha és cipőadományokat …nagyéri testvérek szalonnát, kolbászt, tepertőkrémet küldtek…a maradék 215.000 Ft-ot a határon átváltottuk Ron-ra (3200 Ron) amelyből 200 Ron-ért tankoltunk, 3.000 Ron-t pedig készpénzben a házaspárnak adtunk, a gyerekek elemzésére, ruházkodására, vagy apróbb felújításra. Enikő vállalta, hogy utólag beszámol róla mire fordították az összeget.

Reggeli után behordtuk és átadtuk az adományokat
Ime az új olajsütő, amivel jó sok hasábburgonyát lehet majd a gyerekeknek készíteni…

Munka a faluban nem nagyon van, a fiatalok -aki csak teheti- mind külföldre megy, így szép lassan néptelenedik és öregszik el a vidék. A közlekedés rossz, a legközelebbi város és munkalehetőség 50 km-re van, ami kocsival is egy, tömegközlekedéssel legalább másfél-két órányira van.


Innentől jöjjön egy kis képes beszámoló…

Úton Gyimesbükk felé…az ott szemben a híres Tordai szoros…

Gyerekek tanulószobája
Vasalószoba
A nagyleányok szobája
Az étkező, falon Jézus és az emmausi tanítványok

A kazán, amin semmilyen szabályozó nincs…cserére szorul…

Ezeréves magyar határ

Kápolna az ezeréves határnál. Itt volt a 1770-es évek pestisjárványakor az egészségügyi karantén kialakítva

Rákóczi vár romjai

Általános iskola Gyimesbükk
Délben el sétáltunk a kicsikért az általános iskolába
A vendég szoba, ahol szállást kaptunk…

Az udvaron van egy kis játszótér a gyerekeknek

Közös ebéd az étkezőben…

Délután az egész gyereksereg kiment focizni

Indulás a Rákóczi vár romjaihoz

A vártetőn

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Helyszín H-9200 Mosonmagyaróvár, Zrínyi Miklós u. 18. Telefon +36 70 866 5220 Email cím movarikereszteny@gmail.com Hours Bibliaóra: minden szerdán 18.00-tól | Istentisztelet minden vasárnap 16.00-tól | Úrvacsorai Istentisztelet: minden hónap első vasárnapján 16.00-tól (nyári időben 17.00-től)
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close