“Jézus így szólt: Ne félj, csak higgy…”(Mk 5,36)

2020 november vége van. Javában tart a pandémia második hulláma. A média és hírek tele vannak vele, s sokan keltik a pánikot. Sok a szélsőség: egyesek felfújják, mások tagadják még a létezését is. Sok a bizonytalanság. Megszoktuk – mert hozzászoktattak – hogy “ne higgy senkinek”…Az emberek félnek. Félnek a betegségtől és a haláltól.

De mi van a keresztényekkel?

Az élő hit egyik biztos jele: teljes szabadulás a haláltól való félelemtől.

Egy újjászületett kereszténynek semmi dolga a halálfélelemmel. Pontosan tudja, hogy Isten megváltott gyermeke, és hogy a legnagyobb hatalommal Rendelkező vigyáz rá! Tudják azt is, hogy testük halálra van adva, de azt is, hogy Jézusnak hatalma van a halál felett, és hogy nem hagy bennünket a holtak hazájában, hanem kiszabadít bennünket onnan.

Tudja, hogy “Nem azoktól kell félnie, akik a testet megölik, de a lelket meg nem ölhetik.” (Mt 10,28)

A bibliában összesen 124 felszólítás van arra, hogy ne féljünk, és ne félelemmel éljük az életünket. S Jézus a félelmet a kicsinyhitűséggel kapcsolja össze (Mt 8,26)

Jézus amikor az aggódásról tanít, szépen elmagyarázza:

” ..Két verebet ugye egy fillérért árulnak? És egy sem esik közülük a földre a ti Atyátok tudta nélkül….Nektek azonban még a hajszálaitok is mind meg vannak számlálva a fejeteken. Ne féljetek hát, hisz különbek vagytok ti a verebeknél!

Ha tehát Isten a verebek életét mind számon tartja(!!), akkor mennyivel inkább a tiédet?!

A Bibliában van egy igen szép és tanulságos történet egy zsinagógai elöljáróról.

Jézus épp a gadarai megszállottból üzte ki a démonokat, amikor megjelenik Jairus a zsidó ember és kéri Jézust, hogy jöjjön vele, mert a tizenkét éves leánya halálán van. Jézus késlekedés nélkül elindul, s nagy sokaság követi. Kétségtelen: az ügy sürgős, nem tűr halasztást, egy emberélet veszélyben van (örök élet szempontjából még több forog kockán, majd látni fogjuk).

Ahogy mennek, történik valami: egy tizenkét éve (!) vérfolyásos asszony hátulról megérinti Jézus köpenyét. Jézus észreveszi ezt és megáll. A történet középpontjába hirtelen ez az asszony kerül, de most mégis figyeljünk egy percre az aggódó apára. Jézusnak két esettel van dolga: egy haldoklóval és egy életre nem veszélyes ám kétségkívül kellemetlen betegséget hordozó asszonnyal. Nem kérdés melyik a sürgősebb. Ha ma egy mentőorvos egy olyan beteghez tartana, aki már 12 éve szenved a betegségben, és úton kapna egy hívást, hogy egy 12 éves lányka haldoklik, vajon mit tenne? Előbb a haldoklóhoz menne, és utána csak az idős asszonyhoz. Jézus azonban nem ezt teszi. Megáll és időt szán az asszonyra.

Mindez annak fényében válik kifejezetten élessé, hogy amíg Jézus az asszonnyal beszélget megérkezik egy hírnök és közli: “Meghalt a leányod, ne fáraszd tovább a Mestert!”

És most képzeljük el azt, hogy mi vagyunk a haldokló gyermek apja, és ott ülünk a mentőben az orvossal, és végignézzük, ahogy az orvos megállítja a szirénázó rohamkocsit egy egyátalán nem életveszélyes állapotú néninél és vele időzik, miközben a gyermekünk haldoklik. Vajon mit tennénk? Szó nélkül hagynánk? Mert Járius ezt teszi. Nem háborog, nem sürgelődik! Csendben és alázatosan vár. Fel kell hogy törjön belőled is: hogyan képes erre? Mi magyarázhatja ezt a magatartást?

Semmi és valóban semmi más, csak az élő hit. Jairus hisz Jézusban és hisz Jézusnak és magatartásával ezt mondja: “Jézus, én tudom ki vagy! Tudom, hogy te vagy a Megváltó, aki élet-halál Ura vagy. Bár nem értem amit most teszel, de bízok Benned és tudom, hogy Te mindent jobban tudsz! Legyen meg a te akaratod!”

És hogy mindez még ne legyen elég, valaki jön és közli: a késedelem közben a gyermek meghalt. Nem ért oda az orvos. Vége!

Jézus ekkor odafordul az apához és ennyit mond:

“Ne félj, csak higgy, és meggyógyul.” (Lk 8,50)

És kedves testvérek, itt minden hatalma összetörik a sátánnak, a félelmet gerjesztő hazugság atyjának! Mert itt nyilvánvalóvá válik, hogy Jairus kinek hisz: Jézusnak!!! …és nem az embergyilkos ördögnek. Mi értelme lett volna ugyanis az apának Jézussal továbbmennie a kislányhoz, ha nem hitte volna el, hogy nem a halálé az utolsó szó? (És a lány feltámad az életre, amint az apa is hite által az örök életre)

Van-e ekkora hited kedves testvérem? Te kinek hiszel?

Az élő hit azt jelenti – amint már igen sokszor tanítottam – : Hiszek Jézusnak! Hiszek Istennek! Igen sok “keresztény” monja: hisz Istenben, de ilyenkor szépen kiderül: nem hisz Istennek! S ezzel ítéletet mondanak maguk felett, mert olyanokká lettek mind Ádám és Éva, aki nem Istennek hittek (ha esztek arról a fáról meg kell halnotok), hanem az ördögnek (dehogy haltok meg), s akik ezzel szépen bemutatták, hogy vallásosan, Isten közelségében élve, (de mégsem neki hidve) hogyan lehet elkárhozni!

Mert ha Isten azt mondja:

“Ne félj! Én vagyok az első és az utolsó és az élő: halott voltam, de íme, élek örökkön-örökké, és nálam vannak a halál és a pokol kulcsai.” Jel 1,17-18

…szóval azt mondja, hogy nála van a halálnak és a pokolnak a kulcsa, és én ezt valóban elhiszem, akkor minden alapja elszál a halálfélelmemnek. Mert mit is jelent ez? Hogy Isten az, aki adja az életet, és ő az, aki lezárja azt. Azt, hogy a halál kapuját csak Jézus tudja megnyitni: ha tehát ő nem nyitja meg, nem fogok meghalni, ha pedig meg kell halnom (és mindenképpen meg fogunk halni!), akkor meg nincs mitől félnem, hiszen Jézus nyitotta meg ezt előttem, és az Ő karjaiba esem.

A kereszténynek nem félnie kell, hanem felelősen viselkednie.

Látjuk, hogy ez a vírus veszélyes. Méghozzá azt is, hogy főként azokra az emberekre, akik idősek és akiknek súlyos alapbetegségeik vannak. Nekik eleve gyenge az immunrendszerük, és a vírus okozta terheléssel szervezetük már nem tud megküzdeni.

A felelősség annyit jelent, hogy védeni őket. Betartani az előírásokat, a gyakori kézfertőtlenítést, a maszkhasználatot és a távolságtartást. De ez nem párosulhat saját életünk felől támasztott félelemmel. Méginkább nem azzal, hogy a keresztény elzárja magát mindentől és midenkitől…

Értsük meg: az élet és a halál is Isten kezében van. Ő dönti el ki hal meg és ki nem. S ha az Ő akarata az, hogy mi tovább éljünk, akkor -vírus ide, vírus oda – akkor is életben fogunk maradni, ha tüzes kemencébe vetnek (Dán 3,19-25), vagy oroszlán barlangjába (Dán 6,2-23)!

Értitek-e mindezt ti kicsinyhitűek?

1 gondolat a(z) ““Jézus így szólt: Ne félj, csak higgy…”(Mk 5,36)” bejegyzéshez

  1. Nem tudom ki í­rta, ezt az írást. Teljesen egyetértek. Emberek mennek tönkre, depressziósak a félelemtő‘l a ví­rus miatt. Eddig soha nem láttam ilyet, hogy ilyen romboló hatása van a félelemnek.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Helyszín H-9200 Mosonmagyaróvár, Zrínyi Miklós u. 18. Telefon +36 70 866 5220 Email cím movarikereszteny@gmail.com Hours Bibliaóra: minden szerdán 18.00-tól | Istentisztelet minden vasárnap 16.00-tól | Úrvacsorai Istentisztelet: minden hónap első vasárnapján 16.00-tól (nyári időben 17.00-től)
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close