Megfojtott élet

Carl Eichhorn: Isten műhelyében

És amelyik a tövisek közé esett, azokat jelenti, akik hallották, de elmentek és az élet gondjai, gazdagsága és gyönyörűségei megfojtják őket és termésük nem érik be.
(Lukács 8, 14)

Semmi termés, semmi gyümölcs. ígéretesen kezdőtött és olyan nyomorúságosan végződik. Mennyi csalódást kell a Mindenhatónak megérnie. Pedig a maga részéről nem mulaszt el semmit és mégis oly gyakran nem éri el célját. “Várta, hogy majd jó szőlőt terem, és az vadszőlőt termett!” (Ézs 5, 1-4). Nem ő a hibás. Az ember részéről történik mulasztás. Jó magot kap, de nem irtja ki a gyomot és a gazt, legfeljebb egészen felületesen. A gyökerek azonban ott maradnak, felnő a gaz is és megfojtja a gabonát.

Az isteni magnak az emberi gondok, gazdagság és gyönyörűségek a legveszedelmesebb ellenségei. A gaz mindig szívósabb, nagyobb ellenálló erővel rendelkezik, mint a legnemesebb növény. A nemes növényeknek védelmező és ápoló kezekre van szükségük, különben elsatnyulnak. Így van ez benső életünkkel is. A bennünk levő gonosz magában véve erősebb, mint a jó. A jó csak akkor tud előjönni, ha a gondozó, tápláló és megőrző kegyelem szakadatlanul munkában van. Ha a gonoszt nem akadályozzuk, hamarosan uralomra jut. Ezért ne kíméld a gyökereket! Isten kegyelmének bennünk végzendő munkája nem tud kibontakozni világias gondolkodásmód mellett. Az élet gondjai, gazdagsága és gyönyörűségei alatt megfullad a lélek. Minden engedékenység végzetes. Máté evangéliumában a gazdagság “csalárdságáról” olvasunk. A pénz mindig csalogat és ragyogó kilátásokat ígér. Mi van ebben az életben, amit ne kaphatna meg az ember, ha pénze van? De közben becsapódik az ember. A pénz megfoszt minket Istentől, az üdvösségtől, az örök élettől. Szegény, rászedett lelkek, akik a pénzhez tapadnak. És éppen így van ez a gyönyörűségekkel, testi élvezetekkel, a világi élettel. A bűn csak ideig-óráig való gyönyörűséget nyújt s azután következik az örökös nyomorúság. – “Megfojtanak.” A lelki élet észrevétlenül megtorpan. A buzgóság ellanyhul, az Ige utáni vágy eltűnik. Lassanként kialszik az élet. – Nemrégiben találkoztam valakivel, aki súlyos szívbántalmai miatt állandóan levegő után kapkod. Évekkel ezelőtt lelkileg felébredt, de azután elfogta a kapzsiság lelke. Az agyondolgozott testben szívgyengeség lépett fel. Számomra mély jelentőségű lelki kép volt ez. Még lélegzeni sem bír az, aki belekerül a földi javak hajszolásába.


Egy hozzászólás a(z) “Megfojtott élet” bejegyzéshez

  1. Valóban igaz, ha a gonoszt nem akadályozzuk uralomra jut! Sokan nem hagyják, hogy a Biblia felülírja, amiben hisznek,vagy amiben hamis egyházi dogmák által megtévesztették őket.A hitük annyira be van skatulyázva, hogy akadályozza a helyénvaló bibliai látásmódot. A társadalolomban is akkor húzódnak vissza, mikor nyitni kellene. Üdv: Imre

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s