Ha hiányzik az új élet…

Carl Eichhorn: Isten műhelyében

A nagy belső átváltozás

A násznagy pedig megízlelte a borrá lett vizet.
(János 2, 9)

A kánai menyegző csodája nemcsak egy pillanatnyi zavarban jelentett segítséget, hanem mélyebb és maradandóbb hatása is lett. A hat kőveder a törvény által előírt kézmosás céljaira állt ott. Vizük egyszersmind az ószövetségi törvényt jelképezte. Csak külső tisztulásra volt jó. Nem volt meg benne a bor ereje és tüze.

A tanítványok is mindaddig az ószövetségi törvény emberei voltak, azaz a törvény szempontjából kegyesek és komolyak, most azonban mélyreható átalakulást kellett megtapasztalniok. Új életre volt szükségük. Ma is sok templomos és buzgó ember akad közöttünk, aki a törvény oldaláról nézve kegyes, de hiányzik náluk a fődolog, az új élet. Kegyességük megszokott vágányon mozog, időnként imádkoznak vagy néhány verset elolvasnak a Bibliából. Életmódjuk kifelé tisztességes és a törvény betűinek megfelelő. Mindenesetre még az ilyen kegyesség is jobb, mint a zabolátlan élet és a teljes istentelenség; de hiányzik belőle az Isten iránt való szeretet ereje, mert minden csak kötelességből történik.

A törvény csak akkor tölti be célját, ha nevelőként Krisztushoz vezet minket. Azonban hányan akadnak el egész életükben a keresztyénségnek ilyen törvényes fokán. Egész kegyességük önerőből jön létre, Isten ereje nélkül. A legrosszabb azonban az, hogy tévhit keletkezik bennük, mintha mindenük meglenne és teljesen kielégíti őket egy formális vallásosság. Az ilyen ember gazdag és nincs szüksége semmire. Nem is sejti, mennyire nyomorult, szegény, vak és mezítelen Isten felől nézve. Másokat lenéz és nem tudja, hogy önmaga még ott sem tart, ahol azok. Szembekerül mindazokkal, akik komoly lelkiéletet élnek, gyűlöli és üldözi, sőt szidalmazza őket, pedig közben éppen ezáltal kerül egyre messzebb Isten országától. Nem egyszer a világ gyermekei nyitottabbak az igazság felé, mint az ilyen megcsontosodott kegyesek.

A víznek borrá való átváltozása látatlanul ment végbe, és az kitűnőnek bizonyult. Ilyen a belső átváltozás is, s az sem marad elrejtve. Észreveszik a családtagok, munkatársak és mindazok, akiknek dolguk van az újjászületett emberrel. A bor jókedvet teremt. Akit a Szentlélek újjáformált, az másokat is üdít és erősít. – Jézus csak azt változtatja át, aki belátja, hogy neki erre mindenképpen szüksége van.


Egy hozzászólás a(z) “Ha hiányzik az új élet…” bejegyzéshez

  1. Jézus azt mondta a zsidó vezetőknek,olyanok vagytok mint a meszelt sír,kivül jól néztek ki,jó sminkelitek,kendőzitek magatokat,de belül telve vagytok undoksággal.Életüket jónak mutatták,vertikálisan látványosan,hivalkodó módon fitogtatták az Isten iránt való szeretetet,de horizontálisan az embertársaik felé,negligálták ezt az isteni rendet.A Törvényt pedig egyenesen bálványozták.Ilyen volt Pál apostol is,de amikor a damaszkuszi úton egy radikális érintést kapott,radikálisan megváltozott.Törvény tekintetében fedhetetlen voltam,mégsem tudtam kiérdemelni,hogy Isten elfogadjon engem,mondta az apostol. Mert hazúg az, aki azt mondja szeretem az Istent,de nem szereti az embertársát!!Vagyis nemcsak vertikálisan,hanem horizontálisan is kell gyakorolni! A bor Jézus vérét jelképezi,a Szent Lélek általi erőt tisztaságot.Ezért az úrvacsora az Isteni erő vételét is jelenti.Az irgalmas szamaritánus borral tisztitotta,fertőtlenítette a sebet.Persze erre csak az igazi nemes,kóser bor képes,vagyis csak Jézus vére!!! Üdv Imre!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s