A titkon való imádkozás

Carl Eichhorn: “Isten műhelyében”

Te pedig mikor imádkozol, menj be a belsõ szobádba, zárd be az ajtódat és imádkozzál a te Atyádhoz, aki titkon van.
(Máté 6, 6)

Jézus szereti az elrejtettséget. A farizeusi kegyesség még imádkozásával is önmagát akarja fitogtatni az emberek elõtt; pedig az imádságban csak Istennel van dolgunk. Milyen borzasztó, amikor valaki olyan szívesen hallgatja saját imáit és azt akarja, hogy mások is hallják azt. A színpadias imádkozás utálatos Isten elõtt, éppen úgy a „díszimádság” is, amelynél az embernek az a benyomása, hogy nem Istennek, hanem a jelenlevõknek szól.

Jézus nem veti el a közös és nyilvános imádkozást, de imaéletünk súlypontja az egyéni imádkozás (belsõ csendességben), különben csupán színészkedés az imádságunk. „Menj be a belsõ szobádba”, azaz keresd a magányt, külsõleg is különülj el, hogy mennyei Atyáddal egészen egyedül légy. Az Õ szent jelenlétében maradj csendben, míg betölt a Lelke és az imádat szavai tolulnak ajkadra. – „Zárd be az ajtót” – biztosítsd, hogy semmi ne zavarjon. Egész sereg olyan ellenséges gondolat van, ami akadállyá lehet: a hétköznapok, a munka, a gondok, a világ, értelmed; az éned a maga emberi és nem isteni vágyaival. Mennyi minden hathat gátlóan az imádkozásra! Zárd be az ajtódat: emeld fel szívedet Istenhez, zárkózz el a zavarók elõl. – Van-e rejtett helyed az imádkozásra? A magányos imádság nélkülözhetetlen. Itt nyerjük a legmélyebb és legnagyszerûbb megtapasztalásokat. Itt nemcsak a lélek beszél Istennel, hanem Isten is a lélekkel. Itt tudja kijelenteni csodálatos igazságait üdvösségünket illetõen. Itt gyûjt a lélek „forrásvizet” (Zsolt 87, 7); különben a hívõ ember olyan, mint a kiszáradt kút, kiürül és kegyes fecsegõvé válik.

A titkon való imádságot Isten nyíltan jutalmazza. Sok olyan imádkozó hívõ kap majd jutalmat odafent, aki itt nem játszott nyilvános szerepet Isten országa munkájában. Sok evangélizáció és ébredés nem az igehirdetõk, hanem a rejtett imádkozók munkájának eredménye. Isten már itt láthatóan és megfoghatóan jutalmazza a rejtett imádságban való hûséget. Aki sokat tartózkodik csendben az Úr elõtt, az áldott ember. Fellépése határozott lesz, járása biztos, munkája sikeres. Érezhetõ rajta a mennyei szentség illata. Minél kevésbé akarnak tündökölni az emberek elõtt, annál inkább ragyognak. Aki sokat imádkozik titkon, az erõt kap arra, hogy nyilvánosan is imádkozzék. Így jutalmaz Isten.

1 gondolat a(z) “A titkon való imádkozás” bejegyzéshez

  1. Nagyon tetszik ez az írás, sokat gondolkoztam ezeken a dolgokon az elmúlt hetekben. Bennem az fogalmazódott meg (még a cikk olvasása előtt), hogy milyen nagy szükségem van az Időre, amit Istennel töltök. Bizony csendben, külső vagy belső zavaró tényezők nélkül. Olyan semmihez sem fogható érzés tudni érteni érezni másként élni az Életet az Ő jelenlétében. Persze, vannak lukak, homályos foltok. De, nem akkor mikor ketten vagyunk. 🙂

    Egyetlen gondolat még ehhez; Van az úgy, hogy Isten a másik imádkozó ember imáin keresztül szólít meg egy másik embert 🙏🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Helyszín H-9200 Mosonmagyaróvár, Zrínyi Miklós u. 18. Telefon +36 70 866 5220 Email cím movarikereszteny@gmail.com Hours Bibliaóra: minden szerdán 18.00-tól | Istentisztelet minden vasárnap 16.00-tól | Úrvacsorai Istentisztelet: minden hónap első vasárnapján 16.00-tól (nyári időben 17.00-től)
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close