Hogyan mond el az evangéliumot egy hitetlen barátodnak…

Bár az evangélium üzenete világos és egyszerű (Jézus a Krisztus), mégis azt tapasztalom hívők között, hogy sokakat és sokszor az tart vissza a hitetlenek felé való bizonyságtételben, hogy nem tudják a másik számára is érthetően, egyszerűen mégis eléggé részletesen elmondani Jézus Krisztus evangéliumát. Én magam is nemrég kerültem abba a helyzetbe, hogy egy nyitott, jószándékú de teljesen hitetlen és bűneiben élő barátomnak elmondjam az evangéliumot, mert bár néhanapján járt közénk és részt vett pár alkalmon, mégis csak odáig jutott, hogy istentiszteleteinket, vagy bibliaóráinkat egy programnak tekintse a számtalan programkínálat közül. Ezért ha nem jött jobb “program”, eljött, ha pedig jött (és ez volt a gyakoribb), akkor meg nem jött el.

Szükségét éreztem tehát, hogy tiszta beszéddel, egyszerűen de világosan értésére és tudtára adjam, mi az az üzenet, ami neki is szól, mi az, amit Jézus érte is elvégzett a golgotai kereszten. Név nélkül közreadom most ezt nektek, használjátok bátran akár részenként, akár így egyben, ha a bennetek élő reménységet valaki számonkéri tőletek. Íme…

Kedves ……………………,

amit most írni fogok neked az egy igen fontos levél, kérlek szánj rá 10 percet és olvasd el! 

Halld meg a Neked szóló üzenetet! Így szól:

Az ember nem csak test. Hanem test és lélek. Csodálatos teremtés tele életerővel, erővel, képességgel a szeretetre, gondoskodásra, gyűlöletre, haragra, szépre, jóra…de ugyanúgy a rosszra is.

Az embernek (mivel test és lélek) nem csak testi, hanem lelki szükségletei is vannak.

Elég azonban csak az emberi testbe belegondolunk, máris láthatjuk milyen bonyolult, tökéletes alkotás. Életre van teremtve, szervezetünk képes az öngyógyításra, milliárd sejtek bonyolult összhangban végzett munkája. Idegsejtek és hálózatok milliárdjai, tökéletes összhangban.

Ez nem lehet egy véletlen, vagy egy robbanás következménye. Minél bonyolultabb szerkezettel találkozunk, annál inkább feltételezünk egy magasabb rendű intelligenciát, aki azt létrehozta. Gondolj bele: amikor látsz egy űrhajót, senki sem gondolja, hogy ezt egy kutya, egy majom, vagy valami véletlenszerű robbanás hozta létre! Az űrhajó maga árulkodik megalkotója nagyságáról, fejlettségéről, intelligenciájáról! Az űrhajó végtelenül bonyolult és intelligens alkotás. De sokkal primitívebb az embernél! Az embernél aki test és érző lélek!

Az emberi test Alkotóért kiállt! Csak olyan valaki tudta megalkotni, aki annyival több és annyival felette áll, mint az ember az űrhajónak!

Az embert Isten teremtette!

És úgy szereti, mint az apa a gyermekét. (Ahogy te is a tieidet)

Mindent neki adott a Földön: a természetet, a növényeket és állatokat, azt mondta “neked adom mindezt, őrizd és műveld.” Csak egy dolgot kért, egyetlen egyet: hagyjuk meg neki azt a jogot, hogy Ő(Isten) döntse el, hogy mi a jó és mi a rossz. Azért kérte ezt, mert tudta, hogy mi emberek (bár azt hisszük) nem tudjuk ezt eldönteni.

Képernyőfotó 2018-12-31 - 5.27.18

Az ember(iség) folyamatosan a rosszat választja. Ezért vannak háborúk, ezért öli az egyik ember a másikat, ezért lop, paráználkodik a világ, ezért pusztítjuk a természetet és a saját élővilágunkat a Föld nevű bolygót.

Isten Szent és nem akarta sem a halált, sem a bűnt, sem azt, hogy a gyermekei szenvedjenek. De mivel az emberek jobban szeretik a sötétséget mint a világosságot, a tisztaság és a szentség nélküli életet választották. (és választják ma is)

Képernyőfotó 2018-12-31 - 5.28.38

És amikor Isten keresi őket a paradicsomban és megkérdezi Ádámtól: “mit tettél?” Ádám bűnbánat és bocsánatkérés helyett elbújik. Ma is ezt teszi az emberiség. Bujkál a Teremtője elől.

Megszakadt ezért a szeretetkapcsolat a bűn miatt Isten és ember között. Nem az Isten miatt, hanem az ember bűne miatt.

Az ember elfordult Istentől, nem beszél vele, nem keresi a társaságát. (Gondold el milyen érzés lenne neked, ha te bár mindent megadsz a fiadnak, ő sohasem gondolna veled, nem keresne, nem beszélne veled. Sőt ellened beszél, lázít, káromol téged. Egy apának tragikus fájdalom ez!)

Isten látja mi történik az emberiséggel, a társadalommal, a természettel, a házasságokkal és sír-szomorkodik miatta. (tragikus fájdalom)

Képernyőfotó 2018-12-31 - 5.24.25

Ezért az egész Ószövetségben (amely az ember teremtésétől Jézus Krisztusig írja le az emberiség történelmét) azt látjuk, hogy Isten keresi a bűnös embert. Küldi a prófétákat, angyalokat (küldöttek) és hívja vissza elveszett, eltévelygett gyermekeit.

Inti, feddi, buzdítja őket, eléjük tárja a helyes utat, a harmonikus és bűn nélküli életet. Felkínálja nekik a választás lehetőségét, de rájuk hagyja a döntést!

Te barátom, vágysz e egy ilyen életre?

De az emberek nem ismerik fel az “üzenetben” Istent (akkor és ma sem) , hanem csak a prófétákat látják, akik hús-vér emberek, és mivel a szívük megkeményedett a bűn miatt, és az intő prófétai szóra – ahelyett, hogy belátásra és bűneik megbánására jutnának – felfuvalkodnak, megsértődnek, vádaskodnak (ki vagy te, hogy engem megítélsz?), és elhallgattatják, vagy megölik a prófétákat.

Végül, mert Isten nem lát más utat az emberiség megmentésére – Ő maga jön el emberi alakban, és Ő maga hirdeti az igazságot! Tudja a kezdetektől, hogy meg fogják vetni, ölni az emberek, de ő úgy szereti az embert, hogy feláládozza önmagát értünk. Ez az egyetlen megoldás a sötétben vakon élő emberek megmentésére.

Miért teszi ezt? Mert tudja, hogy ez egy olyan dráma és tragédia lesz, amin az emberek meg fognak ütközni, mert önmaguk teljes sötétsége lepleződik le abban, ahogy a szelíd, bűntelen, másokért élő, másokat segítő Jézust kíméletlenül felkoncoják! És Isten jól látta előre: a golgotai kereszt valóban az a sarokkő lett, amelybe mindenki beleütközik.

Unknown-1

Isten a történelem közepén felállított egy jelet! A keresztet, melyen önmaga függ felkoncolva és legyilkolva. És tudta, hogy ez a jel minden ember előtt ismertté lesz, ahogyan kedves barátom te is tudod, mi történt 2000 éve Jeruzsálemben. Tudsz a keresztről, tudsz Jézusról, nem mondhatja senki: “én nem is hallottam róla!”

És mert tudod, ez a jel döntés elé állít téged is, és minden embert! Mit kezdesz ezzel a történelmi ténnyel? Mit kezdesz Jézussal? Erre minden embernek választ kell adnia egyeszer!

Az igazság és az evangélium pedig ez:

 • Isten teremtette az embert, a Mennyet és a Földet és minden élőt, ami benne van
 • A Menny a Ő és az angyali seregeinek lakhelye, a Föld az embereké, állatoké és a bukott angyaloké.
 • Az embert örök életre és élő szeretetkapcsolatra teremtette amikor behelyezte az Édenben ültetett kertbe.
 • De az ember fellázadt Isten és a törvényei ellen, és maga magának szabott törvényt. Többé már nem Istentől kérdezi meg, mi a jó és mi a rossz, hanem ő maga dönti el (istenkedik)
 • Az ember bűne miatt van a halál, a szenvedés és a pusztulás a földön. És az ember bűne a hitetlensége!! (minden más bűn ennek a következménye)
 • Az idők során az emberi erkölcs egyre mélyebbre süllyedt, annyira, hogy magától már nem tudja megtalálni a visszavezető utat, képtelen önmagát a bűn rabságából kiszabadítani
 • Ezért Isten elküldte az ő Fiát, Jézust, aki a Krisztus (megváltó), nekiadván minden hatalmat Mennyen és Földön, hogy magára véve az emberiség bűneit felkínálja a szabadítást az ő élete, halála és feltámadása által, és aki ezt hittel elfogadja, azzal helyreállítsa a szeretetkapcsolatot.
 • Önmagát kínálta fel: egyrészt átvállalta értünk és helyettünk a szenvedést és a halált (hiszen értük élt és halt meg), másrészt felkínálja a hit ajándékában önmagát!
 • Ez a világ pusztulásra van ítélve, (és pusztul is, csak a vak nem látja) és minden és mindenki, aki nem tér vissza (meg) Istenhez – elfogadván Jézus Krisztust – kárhozatra jut, azaz el fog veszni.
 • De aki hajlandó megismerni és befogadni Őt, annak megbocsátja a bűneit, és megmenti a pusztulástól, a haláltól és az örök kárhozattól.
 • Aki tehát hisz, annak örök élete van, aki pedig nem hisz, elkárhozik (Mk 16,16)

Ez kedves barátom az evangélium!

Íme most már tudod. Elmondtam neked, és megismerted a teljes igazságot. Eléd adtam az életet és a halált! Válaszd az életet!

A felelősség a tiéd, hogy mit válaszolsz erre!

Képernyőfotó 2018-12-31 - 5.29.46

Szeretettel: B


2 hozzászólás a(z) “Hogyan mond el az evangéliumot egy hitetlen barátodnak…” bejegyzéshez

 1. Igen,valóban…”Az emberi test Alkotójáért kiált”! Fontos felismerés, hogy nekünk emberi lényeknek a létezésünk forrása Istentől, azAlkotónktol van. Az ember lényének, a létének a személyi megvalósulását Istentől kapja, fő célja, hogy integrálódjunk vissza Krisztusban az életünk forrásához. Csak Jézus az egyetlen hiteles képviselője az igazságnak. Az ember igazi, új emberi lényét, csak Jézusban találja meg. Ennek hiánya nélkül nyugtalan az emberi lélek, csak ha vissza integrálódik, kap Krisztusi békességet, ami nem olyan mint ennek a világnak a békessége!! Üdv Imre!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s