A besötétült ember

Carl Eichhorn: Isten műhelyében

Szomorú, tönkrement kép

Régente mi is esztelenek, engedetlenek, tévelygők voltunk, kívánságoknak és különféle élvezeteknek rabjai, gonoszságban és irigységben élõk, gyűlöltek és egymást gyűlölők.
(Titus 3, 3)

Milyen mélyre süllyedt az ember, a legnemesebb teremtmény! Nem szép az a kép, amit az apostol megrajzol itt, de pontosan megfelel a valóságnak. Esztelen az ember, míg távol van Istentõl. Nincs világossága az õ akarata felõl. Földi dolgokban lehet okos, éleselméjű, erkölcsi értékelése és felfogása mégis eltompult abban a tekintetben, hogy mi a helyes Isten előtt.

A bölcsesség kezdete az istenfélelem és ahol ez hiányzik, ott az ember a maga mértéke és elgondolásai alapján cselekszik. Nem azt kérdezi, mit kíván Isten, hanem hogy pillanatnyilag mi hasznos és előnyös. Isten irányítását sem érti. Mindenben csak véletlent lát és megkeseredik, elégedetlenkedik, ha valami nem úgy történik, amint elgondolta vagy ahogy szeretné. Mivel nincs önismerete, nem érti meg a szenvedés és a bűn között lévő rejtett összefüggést. Az erkölcsi tudatlanság teljes elsötétedéshez vezethet. Az ember gondolkodása kificamodik, a gonoszt jónak tartja, a jót pedig rossznak. Mindaddig, míg az ember nem engedi magát Isten Igéje és akarata által irányítani, tévelyeg. Ha nem rendeli magát Jézus Krisztus, az egyetlen igazi vezetõ alá, félrevezetõk kezébe kerül, akik hamisan irányítják.

„Kívánságoknak és különféle élvezeteknek rabjai voltunk.” Aki a saját maga ura akar lenni, végül is a tisztátalan kívánságoknak és szenvedélyeknek a rabszolgája lesz. Akár akarja, akár nem, kénytelen az élvezeteknek, a kapzsiságnak és becsvágynak hódolni és mindig mélyebbre süllyed. – „Gonoszságban és irigységben élõk.” Mindenkit irigyel, akinek jobban megy a dolga, vagy akinek több van. – „Gyűlöltek voltunk” – mondja az apostol. Az önző és irigy ember nem éppen szeretetreméltó. Panaszkodik, hogy õt nem szereti senki, pedig ezen nincs mit csodálkoznia. Maga vágja el a szeretet szálait, bár később vágyakozik utána.

Ilyenek vagyunk mindnyájan, míg egy felülről jövő fordulat be nem következik. Míg Isten szeretetének napsugara át nem járja sötét és hideg lényünket. Ebben a sötétségben vagyunk még? Vagy elmondhatjuk az apostollal, hogy „régente” ilyen sötét és szomorú emberek voltunk?


Egy hozzászólás a(z) “A besötétült ember” bejegyzéshez

  1. Ez egy aktuális és kardinális felvetés, hogy álíthatjuk helyre az eltorzult Istenképűséget? Isten Igéje alapján az emberi lény három fő részből áll: test, lélek, szellem. Nagyon lényeges, hogy az embernek nemcsak lelkisége ,hanem szellemisége is van. Az Isten-képűség nem testi és lelki, hanem szellemi relációban nyilvánul meg. Az ember mikor újjászületik, az valójában szellemi újjászületés, ami persze a lélekre is hatással van. Fontos értelmezni az 1 Kor 15,45-öt, így van megírva: ” lőn az első ember élő lélekké, az utolsó Ádám pedig megelevenítő szellemmé”. Igen, ahogyan van hús vér emberi test, amelyet a lélek ural, van szellemi test, amelyet az ember szellemisége révén a Szent Lélek kormányoz. Ádám élő lélekké lett, az Óemberi természetet jelképezi, az utolsó Ádám viszont életet adó szellem, az új embert, a Krisztusban újjászületettet jelképezi. Ezért fontos megújítani, megváltoztatni és szellemi dimenzióban helyezni a gondolkozásmódunkat. Rendkívül fontos, hogy igei módon tudjunk különbséget tenni a szellemiség és a lelkiség között. Nem szabad összemosni, mert torzulást okoz az Istenképüségünk értelmezésében! Én a torzulás egyik fő okát,ebben látom! Üdv Imre!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s