Oswald Chambers: helyes viszonyulás az emberekhez

“Jézus azonban nem bízta magát rájuk, mert ismerte mindnyájukat, és nem volt szüksége arra, hogy bárki tanúskodjék az emberről, mert ő maga is tudta, hogy mi lakik az emberben.” (Jn 2,24-25).

A kijózanodás azt jelenti, hogy az életről, emberekről nincsenek többé hamis nézeteink. Ha csalódások által józanodunk ki, lehet, hogy keserûvé és keménnyé, szeretetlenül ítélkezõvé leszünk mások iránt, de az Istentõl való kijózanodás megtanít arra, hogy úgy nézzük az embereket, ahogy vannak, és mégse legyünk barátságtalanul szigorúak, ne vágjunk a szemükbe keserû szavakat. Az életben sok csalódás, fájdalom és sérülés onnan származik, hogy emberekkel szemben (férjünkkel, feleségünkkel, barátainkkal, testvéreinkkel, lelkészünkkel…) hamis elképzeléseink vannak és hiú ábrándokba ringatjuk magunkat. Nem ragaszkodunk a tárgyilagos tényekhez, nem olyannak látjuk egymást, amilyenek valójában vagyunk, csupán az egymásról alkotott hamis elképzeléseinkhez ragaszkodunk. Saját elképzelésünk szerint pedig minden vagy tökéletes, nagyszerű és kiváló, vagy aljas, sötét és gonosz.

Az ember sok szenvedésének az az oka, hogy nem akar kijózanodni. Így szokott történni: ha szeretünk valakit, de nem szeretjük Istent, akkor teljes tökéletességet és maradéktalan igazságosságot várunk el attól az embertől, és ha ezt (akar csak egyszer is) nem kapjuk meg, ítélkezők, elutasítók és követelõdzõk leszünk. Pedig csak az történt, hogy olyas valamit vártunk el tőle, amire nem képes. Csak egyetlen valaki van, aki az emberi szív fájdalmas vágyódását is ki tudja elégíteni: az Úr Jézus Krisztus. Jézus azért olyan kíméletlenül részrehajlás nélküli az emberi kapcsolatokra nézve, mert Õ tudja, hogy minden olyan kapcsolat, amely nem az iránta való feltétlen hűségre épül, szerencsétlenül fog végzõdni. Urunk nem bízott emberekben, mégsem volt gyanakvó vagy megkeseredett. Urunk tökéletesen bízott az Atyában és abban, amit az Õ kegyelme tehet minden emberért, ezért nem esett kétségbe senki miatt. Ha emberekben bízunk, végül mindenki miatt kétségbe fogunk esni.

Tanuljunk hát Jézustól!

1 gondolat a(z) “Oswald Chambers: helyes viszonyulás az emberekhez” bejegyzéshez

  1. Nagyon jó gondolatok. Köszönöm.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Helyszín H-9200 Mosonmagyaróvár, Zrínyi Miklós u. 18. Telefon +36 70 866 5220 Email cím movarikereszteny@gmail.com Hours Bibliaóra: minden szerdán 18.00-tól | Istentisztelet minden vasárnap 16.00-tól | Úrvacsorai Istentisztelet: minden hónap első vasárnapján 16.00-tól (nyári időben 17.00-től)
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close